studenten HBO


Home

Nieuws

Henny

St Joseph's
High School

Kakamega

de Stichting

Foto's
en verhalen

Giften

Privacy

Nieuws
brieven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

*  Wat doen jongeren na de High School  ? en  14 studenten
in een beroepsopleiding

Prisca is geslaagd voor haar examen onderwijzeres basisschool , "met distinction"!.
Een geweldig resultaat.
De door ons gesteunde studenten werken allemaal hard en doen het ook goed: er is er nog nooit een die zijn/haar studie niet heeft afgemaakt!

*   A. Wat doen jongeren na de high school?

Van de leerlingen die een diploma kregen na 4 jaar op St-Joseph’s, komen de meesten terecht in een winkel of op een lichte administratie. Een vond werk  als metselaar. Soms starten ze een handeltje van zaden van hun eigen tuin, bloemzaden, eieren, groenten, maar ook in tweedehandskleding, vertelde de directrice van de school mij. De “lucky ones” krijgen een baantje in een internetcafé, waar iedereen die wil e-mailen of internetten naar toe moet.  Overal in het land waar electriciteit is - desnoods uit accu’s -  verrijzen die lokaaltjes uit de grond. Sommige ex-leerlingen moeten lang zoeken om werk te vinden.

Hoe het ook zij: zelfs als ze maar een kleine job vinden, of niet, dan nog heeft hun schooltijd hen gevormd om beter economisch te denken en te handelen. Ze zijn allemaal heel blij met hun opleiding, want vroeg of laat zal blijken dat ze er profijt van hebben. Ze kunnen na het voortgezet onderwijs beter lezen en schrijven ( Engels en Swahili), problemen oplossen, rekenen en ze weten iets beter  hoe de maatschappij in elkaar steekt. Ze hebben ook geleerd om samen te werken, óók met tieners van andere stammen en groeperingen, met christenen, moslims, hindu’s. Dat heeft hen ook gevormd. Ze kunnen ook meer of minder goed met een computer omgaan. En ook die vaardigheid hebben ze op de school geleerd. Sinds 2005 hebben ze computerlessen gehad en sommigen hebben dat als examenvak genomen. Daarin is de school nog steeds  een zekere uitzondering in het land. Dank zij COMPUTERS UIT NEDERLAND via Millicent Odongo die in Nederland woont. Sommigen studeren door in dat vak.

Als ik weer naar Kakamega ga, hoop ik meer nieuws over de oud-studenten mee te brengen.

Met regelmaat ontvang ik emails van oud-leerlingen van St Joseph's. Na járen willen ze ons toch laten horen dat het hen goed gaat. Dat zijn zulke leuke berichten! De een werkt op een bank , de ander in een winkel of op kantoor in een organisatie als vluchtelingen-hulp. Of op een school. Soms ook in het buitenland: oud-leerlingen worden soms op stage gestuurd , bv in Qatar, of verder weg in hun eigen land. En ALLEN vragen mij U TE BEDANKEN, want dat realiseren ze zich heel goed: de kans die ze kregen om hun middelbare school af te maken is het begin geweest van hun toekomst met uitzicht!

Celestine Musunga schreef mij begin 2009:

" Hi Madam Henny Kniff,

I hope you are fine. My name is Celestine Musanga.I am a former student of St. Joseph's School in Kakamega. I am one of the students you  sponsored at this school. I am very thankful for your assistance which enabled me finish secondary education.
I am working now in Bata’s shop in Kakamega where I answer the Phone and do some administration. Thank you for it.

Yours faithfully
Celestine Musanga "

Elizabeth Oyuga  schreef mij eind 2009:

Dear Madam Henny,
I hereby Elizabeth Atieno from Kakamega take this opportunity to thank you very much for the support you have offered to me throughout my four year of study in secondary school. Thank you. Am sincerely glad and grateful Thank you very much for your support.

Yours sincerely
Elizabeth Oyugah  “

Frederic Sunguti bv schreef mij een e-mail om te bedanken voor de steun:

" Hi Henny. Am so glad for your support. Since the death of my beloved parents you are the one who have brought me up academicwise. My sincere request is that you help me with a sponsorship to be able to pursue my computer engineering course at either college or university level.
At St. Joseph's High School I was able to get a Grade (B) of 60 points where I just missed four points to be taken by a public university. I will be so grateful for your any support . And lastly get many greetings from Nickson Mbalu, Dezinavel Sheilla and the others whom you sponsored. "

Yours faithfully,

Frederis Subguti    "


Sommigen speelden het toch klaar om door te kunnen leren.

Victor Abuang’ana schreef mij een e-mail dat hij naar de 2-jarige opleiding docent basisonderwijs kan. Hij schreef:

“Dear madam Henny. Hi,I just want  to inform u that after you  sponsered me  through secondary school, I was able to join the Teachers Training College. I ‘d like to become a primary svchool teacher.It takes 2 years. Thank you for your encouraging words.
Yours faithfuly,
victor abung'ana."

 

*  B.   14 studenten kregen een kans via onze stichting  om een HBO -beroepsopleiding te doen.

 Jaarlijks ,vanaf 2004, hebben een paar talentvolle jongeren die het voortgezet onderwijs goed hadden afgesloten, een kans gekregen op een voortgezette opleiding. Dat zijn HBO-opleidingen of de universiteit. Het betreft twee jongens en verder allemaal meisjes. Zij hebben een inhaalslag te maken en er geldt: wie een vrouw helpt aan een baan, helpt een gezin. Dat gaat in Afrika veel minder op voor de man. Alle studenten zijn verweesde jongeren. Bovendien hebben zij nog broertjes of zusjes en staan daar bijna alleen voor. Stuk voor stuk hebben zij  heel hard gewerkt om er te komen, hebben geen tijd verknoeid. Gelukkig zijn de meiden niet in verwachting geraakt, want dat betekent in dat land, dat je zonder pardon van school gestuurd wordt.

Als de stichting een sponsor vond voor de beroepsopleidingen, betekende dat altijd dat de gehele studietijd financieel gegarandeerd was. Het gaat dan om bedragen tussen de € 800 en € 1400 per collegejaar. Daar zitten  bijna altijd reis- en verblijfskosten bij, want de afstanden zijn groot. De meeste opleidingen zijn duur, maar toch veel lager dan de  kosten in Nederland.

Het valt niet mee om in Nederland een garantie te vinden voor een lange studietijd. Maar bv de stichting Vrouw en Studie heeft dat gedaan voor een aantal studentes, en een anonieme stichting eveneens. Ook individuele sponsors stonden garant voor een betaling van 3 jaar collegegelden. Geweldig!

Sponsor een HBO-student voor 3 jaar : vraag info bij Henny.           
                                                                           Zie : CONTACT


De volgende studenten deden een beroepsopleiding:

* AGRIPINA  ging naar een 3 -jarige opleiding voor verpleegkundige. Dat was intern in Nairobi, in het goed-georganiseerde ziekenhuis Mater Hospital.
Ze kreeg daar haar lessen en de stage. Na haar afstuderen ( met hoge punten) in 2008  kreeg ze een baan aangeboden in hetzelfde ziekenhuis. Ze wil haar broer gaan helpen om een opleiding te doen.

 


* AGGREY
 is de enige man heeft een 3-jarige apothekersopleiding gedaan, betaald door een privé persoon,  aan de Medical Training Centre te  Nyabondo. Hij heeft heel hard gewerkt en is met uitstekende punten geslaagd eind 2008.
Hij werkt nu in een ziekenhuis als ( assistent-)apotheker. Hem rest nog één examen ( registration)  in maart 2010, om zich als zelfstandige te kunnen vestigen.
Ook hij heeft broertjes en zusjes die hij zal helpen naar vermogen als hij eenmaal goed verdient.

 
* SILAS
heeft de betaling van het collegegeld voor het eerste jaar ontvangen via de stichting.
De volgende jaren, als alles goed gaat,  krijgt hij een beurs.

 

Scholastica, Beatrice, Sharon en Judith hebben een administratieve opleiding gedaan in Mumias Polytechnic College en zijn allemaal geslaagd.
 

* BEATRICE studeerde voor accountant / boekhouding. (Ik weet niet precies hoe die studie zich verhoudt met Nederlandse studies) Zij is met heel mooie punten geslaagd, heeft werk en doet in de avonduren nog een aanvullende cursus voor accountant.

De overige drie deden een administratieve opleiding, met de pc daarbij.

* JUDITH slaagde en moest van haar familie snel trouwen: waarschijnlijk omdat zij een meisje alleen was . Maar ze heeft wel werk in een winkel. Ik heb lang niets van haar gehoord, maar e-mailen is duur voor Afrikaanse begrippen.

* SHARON slaagde ook, maar zij schijnt ziek te zijn geworden. Ik weet niets meer van haar te vertellen.

* SCHOLASTICA slaagde met voldoende punten en ze heeft een baan in de administratie van vluchtelingenopvang (veel Somalische mensen ontvluchten het kurkdroge gebied in het noorden van het land). Scholastica was een paar jaar de zg “head girl” op St.-Joseph’s. Dat is een verantwoordelijke en moeilijke functie. Zij moest zorgen dat het op het internaat goed liep. Dat iedereen zich aan het programma hield van opstaan , gaan studeren, wachten op het eten, opruimen etc. Ook ruzies moesten worden beslecht. Zij heeft deze taak prima gedaan; ik heb haar drie maanden meegemaakt. Petje af. Zij verdiende een vervolgstudie en werk.

Scholastica  schreef me eind 2009 de volgende e-mail:

“ Dear Henny

I am sorry I have taken long since I communicated to you and it is because I was not in a position to do so,  due to lack of finance. Ii passed my exams very well and right now I am attached to an organization in Mumias whereby i am being paid 4000/= per month. we deal with orphans and vulnerable children.
Due to good herat I  accepted to assist but am still praying that God may provide a well payable job so as to assist needy children and my family.

Now that I know how to work with computer i.e. browsing, typing, printing etc. Am likely to get a nice . The certificates are not yet out, therefore once they are out i will send them to you immediately.

I and my family still thank you a lot for the support you gave to me and I am praying that God may give you long life so that we meet once more.
I miss you but at least with communication, I console myself. Get greetings from everybody.Wishing you happy Christmas and Happy New Year.

Yours Loving Daughter
Scholasticah Machanje.  


(Ze hebben hun certificaten nog steeds niet ontvangen. Zoiets duurt in dat land erg lang….)

 

* MACKLINE is in november 2009  afgestudeerd  op de opleiding kleding en design:
Zij ontwerpt en naait  kleding. En hoe! Elk stuk is een eigen ontwerp, met waar mogelijk plaatselijke accenten en accessoires. Zij zit op het Ancilla-College in Eldoret, dat  olv Nigeriaanse zusters staat. De Nigerianen geven een fantastische stimulans aan de eigen Afrikaanse cultuur. Zij zijn daar veel verder in en zelfbewuster dan de Kenianen. Maar hun ideeën werken wel door. Keniaanse mensen waarderen het , maar ook andere Afrikaanse vrouwen. Ik las een artikel in een glamour Duits tijdschrift over de opleiding en de ontwerpen. Trouwens, toen ik er op bezoek ging in 2007, kreeg ik spontaan een kleine modeshow te zien door de leerlingen opgevoerd.
Ze doen fantastisch werk en accentueren de Afrikaanse lijven niet met dure, maar wel met kleding die hen zelfbewuster en mooier maakt.
Mackline stuurde mij een sms toen ze slaagde en later een e-mail. Ik mag mijn maten opgeven. Leuk hè?! Ze is “in the field” aan het werk,  maar moet nog een keer terug om ook nog examen hairstyling te doen.
Daarna wil ze samen met een vriendin een kledingbedrijfje opzetten.
Ze stuurde vorig jaar mooie foto’s van haar garderobe.

Mackline schreef: in nov 2009 over de diploma-uitreiking ( graduation) en de “credit” ( met lof!) die ze ontving, november 2009. Ze schreef ook dat ze een maand ziek was vanwege longen en  malaria. Haar ( extra)  examen haistyling is daardoor naar januari verschoven. Ten slotte beschreef ze haar dank voor wat ze allemaal geleerd heeft.

“  Hello mum, 
 
(ik moest wel erg aan die titel wennen; het schijnt erbij te horen)
Thank u very much for responding to my sms. I would like to appologise for not sending u this ealier. Since graduation I felt sick and it took me a month to recover. I had a chest problem with malaria so I had to go home for better treatment and its two weeks now after coming from home. 

The ceremony was so good that I wish u were there to witness. We were 65 graduades. In our class we wa 10 and among them we had 2 distinctions,3 credits and 5 pass. I had a credit in total. Generaly everything has been so good, I have gained alot from the college and at least I can make and design something on my own. I know you are wishing that you could at least have a look at my work and how the cerebration was. I have a compact disk for you and also a very good and nice song for you.You have been so good and nice to me and a good loving mother to me I can not let it go like that.

Since I was very sick and was not able to complete my hair styling  course, Sr Rosenary has postponed my course to January. I will go for attachement this december then come back to do examination January.

Everybody is fine though its too cold here in kenya moreso in Eldoret. Thank you so much, I will be sending you my Graduation snaps as soon as the photo man brings them.

Greet ma friend  Emilly and everybody in your familly tell them we do LOVE them all. I am looking forward to hear from you when you are coming in Kenya.

Au revoir.
Mackline    “ 

In juli 2009 schreef Mackline:

Hallo Madam Henny,
I want to thank you so much for what you have been and what you have  done to me in my life. My life in  Ancilla College has been so good in both courses, (design  and hairstyling ) I enjoyed Fashion very much but Beauty is more enjoyable. The services offered in the Solon are so nice and encouraging. We are having our Graduation on October and I assure its going to be the best one ever.
Madam I kindly request you to sent me your measurements please.Thank you for being such a special and wonderful mother to me and one day God is going to reward you for all these.

 This was a long letter.I wish you all the best in what you and all the Dutch people do.
Greet everybody especially my friend Emilly and tell her though we have not met, I believe and trust in God that one day we shall meet. This is my address and hope we shall keep on communicating.
God Bless you Mum.

Mackline   “

 

* JOSEPHINE  studeert voedseltechnologie, aan de Hogere Hotelschool Ramogi College even buiten Kisumu. Zij is 4e jaars en is in deze tijd aan het afstuderen. Ze zal met haar studie een baan kunnen krijgen in een ziekenhuis, een internaat, of een hotel, als facilitair manager.

* EGLAY  is afgestudeerd in 2009  voor docent Engels aan de universiteit van Nairobi. Ze heeft een baan op een high school in de bush, waar weinig elektra / internet is.

* SARAH studeert aan de universiteit van Nairobi : zij wil docent wiskunde worden.

* DARIA  studeert toerisme aan een HBO-college in Voi . Zij is aan het afstuderen en ze schrijft enthousiast over haar studie die ze interessant vindt. Soms e-mailt ze een stukje in het Duits of Frans.

Daria schreef eind  2008 :  

“ Dear Madam Henny,

I got your message and I have now extracted it at Malava in Kakamega North District. i am so abundantly grateful to learn from you that the money for my third and final year is ready!!
……..
Daria “

En toen het schoolgeld op het college was aangekomen:

  “ Greetings from my father. My brother Andrew is currently doing some volunteer work in enviromental conservation with a local youth group. He has promised to feed you with more details in due course. othewise everything is alright with as. GOD BLESS YOU ONCE MORE.PASS OUR SINCERE GREETINGS TO THE WELL WISHERS IN NETHERLANDS.

Regards, DARIA  “

Daria schreef over enthousiast haar studie en voegde een werkstuk bij juli 2009

 

“ Hello madam Henny

I hope that you are fine.its long since when i wrote to you about my whereabouts and studies at college and you must be wondering why?As i had told you earlier on that i will be going for my industrial attachment as from January to April,i was able to get a place in malindi which is in the coast region of Kenya in a hotel called,DORADO COTTEGES BEACH RESORT.i worked for sometime and moved to the famous tsavo east national park for the remaining time,it has been difficult to communicate to you since no cyber cafes in the park!

However,am now through and am back in Voi at college to continue with my studies.

My attachment ( = stage) was fabulous and I really enjoyed. i was able to work to my best in various departments in the hotels and gained a lot of knowledge and exposure of what goes on in the hotel industry.

Prior to the attachment i was able to collect information and i have compiled it as my report(its a booklet)which I'll hand over to the head of hotel department for my examinations purposes.

I was also given a good recommendation letter.as soon as my report is ready,i wish to send to you and the organization a copy of if granted permission please.Otherwise am okay and studying hard.

much greetings from the entire family members.may GOD bless you.
Pass my regards to my sponsors in Nertherlands. I love you all.

good day .  Daria    “

 

* ELIZABETH is in 2009 begonnen aan de universiteit van Nairobi die een dependance heeft geopend in het steeds groter wordende Kakamega, dat een regionale functie heeft opgebouwd. Dat is heel prettig, dichter bij huis. Ze studeert Engels om docent te kunnen worden in het voortgezet onderwijs.

Elizabeth schreef in aug 2009 vlk voordat haar 1e jaar begon::

  “  dear madam henny kniff,

I hereby elizabeth atieno am so glad and happy for the college fees for august 2009 1st year sent on monday, july 2009. thank you very much for the offer and support you have given to me, i promise to work hard and do my best in my area of specialization.
i appreciate for the college fees sent although the commercial bank has not yet delivered. the college is opening on 17th august 2009, which is monday and lecturers proceed on from 24th. am dearly sorry for delaying to reply the mails because here its quite expensive. otherwise am so grateful and thankful. hope you are fine.
Thank you
yours sincerely
elizabeth atieno
kakamega/kenya     “

Elizabeth schreef in juli 2009:

“ Dear Ms Henny Kniff,

Thank you very much for the offer you have given me and hoping you’re fine. My study starts on 10th of August 2009 at the admitted university which is Masinde Muliro University  of science and Technology. This first week entails registration and orientation programs while the lecturers starts on Monday 17th August 2009. In first year the cost of study and living which includes tuition, books, exam and living is Ksh 133,850 in total. In second year  which is throughout the same as third year and fourth year is each Ksh 140,100. For the whole of four years it adds upto Kshs 554150. My relatives and family can provide for me the cost of accommodation, food and transport because from where I stay with my brother to the school is quite a distance.

In Masinde Muliro University I am going to specialize in English Litrature and English Grammer which after the study I would like to be a teacher. I decided to choose English because I like the language of English and its items poetry work thus I would work on it to my best. In 2005 we met in St. Josephs High School Kakamega when you donated our beautiful computer lab which by then I was a form one. In 2007 we met again when you came and brought us presents like pens and games equipment, we appreciate.

Am sincerely grateful to you and the organization for the chance you have offered for me to further my education. I promise to work hard and at my best in my area of specialization.

Thank you very much.
Yours sincerely
Elizabeth Atieno  “

 

* PRISCA studeert aan een Teachers Training College sinds augustus 2009. Het is een 2-jarige opleiding om docent in het basisonderwijs te worden.

De collegegelden van alle studenten worden gegarandeerd voor de hele studietijd, dus 3 of 4 jaar en betaald door individuele sponsors, en  door een stichting die anoniem wenst te blijven.
 
N.B.  De door de stichting gesponsorde leerlingen en studenten projecteren hun dank bijna steeds op mij persoonlijk. In mijn gesprek met hen en in mijn e-mails laat ik steeds weer horen dat hun sponsors diverse mensen en groepen zijn. Maar ik ben wel hun aanspreekpunt en vandaar dat zij hun dank persoonlijk richten. Ik zal mijn best blijven doen om het in Kakamega uit te leggen.
 

Zou u een student voor 3 jaar willen steunen in zijn /haar opleiding?
                          Vraag info aan bij Henny.
    Lees:   CONTACT